Persbericht Provincie Utrecht

Stichting Mediafonds provincie Utrecht van start

Het mediafonds van de provincie Utrecht is van start. Er is een bestuur, een website waar journalisten informatie kunnen vinden, en de aanvragen kunnen binnenkort in behandeling worden genomen. Met de komst van het fonds hoopt de provincie de lokale en regionale media een kwaliteitsimpuls te geven door journalistieke kwaliteitsproducties financieel mogelijk te maken.

Vanaf 23 november kunnen geïnteresseerden voor informatie terecht op https://mediafondsprovincieutrecht.nl. Op de website is te lezen wie er in aanmerking kunnen komen voor financiële ondersteuning en hoe en wanneer je een aanvraag in kunt dienen. De deadline voor de eerste aanvraag is op 1 maart.

Het Fonds is bedoeld voor onafhankelijke journalisten en mediabedrijven, het liefst in een vorm van samenwerking. De inzendingen worden beoordeeld op de mate waarin ze de lokale/regionale journalistiek versterken met diepgaande producties van journalistieke kwaliteit en maatschappelijke relevantie. Belangrijk is ook dat deze producties een relatie hebben met de regio, dat ze een innovatief karakter hebben en de journalistieke praktijk ook op langere termijn versterken. Dit jaar verstrekt de provincie 200.000 euro aan het fonds, en vanaf in 2023 en 2024 is dat per jaar 300.000 euro.

Het Mediafonds is volledig onafhankelijk van de provincie. Aanvragen worden beoordeeld door het bestuur van het fonds. Dit bestuur bestaat uit vrijwilligers, met veel kennis van lokale media. Voorzitter is Michel Simons, voorgedragen namens de Stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen (NLPO), Maaike Severijnen (secretaris) voorgedragen door de Hogeschool Utrecht, Cees van Eijk (penningmeester) voorgedragen door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), Vanessa Ackah (bestuurslid) voorgedragen door de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

Waarnemend gedeputeerde communicatie, participatie en democratische vernieuwing Robert Strijk: “Ik ben verheugd dat het Mediafonds nu zelfstandig kan gaan draaien. Aan het roer hebben we een solide en enthousiast bestuur met mensen die kijk hebben op media en journalistiek. De ideeën voor mooie producties volgen hopelijk snel. Ik nodig journalisten dan ook uit om deze kans te pakken!”

Financieel noodzakelijk
Voordat het Mediafonds in het leven werd geroepen, deed de provincie onderzoek naar de stand van zaken bij de lokale media. Uit dit onderzoek bleek, net als uit onderzoeken van de VNG, de Raad voor het Openbaar Bestuur en de Raad voor Cultuur, dat de lokale media en hun medewerkers het financieel moeilijk hebben. Aan de ene kant zijn er steeds minder lezers die voor nieuws willen betalen. Aan de andere kant wordt er steeds meer gebruik gemaakt van (gratis) sociale media voor nieuws en informatie. Onafhankelijke en feitelijke journalistiek met een objectieve blik op de lokale samenleving is mondjesmaat aanwezig of blijft helemaal uit. Alle onderzoeken wijzen uit dat extra geld noodzakelijk is.

Structurele versterking
In september 2021 hield de provincie een werkconferentie over versterking van de lokale journalistiek. Hier hebben media-instellingen, gemeenten, het onderwijs en organisaties zoals de NvJ, het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek (SvdJ), de NLPO, de stichting Regionale Publieke Omroep (RPO) en het Commissariaat voor de Media, hun advies gegeven over de wijze waarop de lokale journalistiek versterkt kan worden. Het structureel verstrekken van geld voor samenwerking, innovaties en diepgravende journalistiek was één van de adviezen die daarna door Provinciale Staten is omarmd.